Pierwsze zwierzę GMO dopuszczone na stoły USA

20 listopada 2015, 14:28

Zmodyfikowany genetycznie łosoś jest pierwszym zwierzęciem GMO dopuszczonym do spożycia w USA. Federalna Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zezwoliła na sprzedaż ryby do celów spożywczych.



Mięso a ryzyko raka nerki

10 listopada 2015, 11:03

Dieta bogata w mięso może prowadzić do rozwoju raka nerki. Niektóre techniki przygotowywania mięsa, takie jak smażenie i pieczenie metodą barbecue powodują, że w mięsie powstają związki rakotwórcze


Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem

25 września 2015, 09:50

U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.


MRI i drukarka 3D ułatwią operacje kardiochirurgiczne

21 września 2015, 14:27

Naukowcy z MIT-u oraz Boston Children's Hospital stworzyli system, który wykonuje rezonans serca pacjenta, a następnie, w ciągu kilku godzin, tworzy za pomocą drukarki 3D realistyczny model organu, który ułatwia kardiochirurgom zaplanowanie operacji


Inwazyjny gatunek nosicielem wirusa, który może go wyeliminować

9 września 2015, 11:58

Badanie mrówek argentyńskich (Linepithema humile) z Nowej Zelandii, Australii i Argentyny wykazało, że są one nosicielkami nieopisanego wcześniej wirusa. Wg entomologów, można go powiązać z masowym ginięciem tych mrówek w Nowej Zelandii.


Kto mało śpi, ten się częściej przeziębia

1 września 2015, 13:14

W porównaniu do spędzających w objęciach Morfeusza 7 i więcej godzin, stykając się z wirusem, osoby, które śpią 6 lub mniej godzin, 4-krotnie częściej zapadają na przeziębienie.


Podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności

24 sierpnia 2015, 10:26

Ludzie podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności. Naukowcy przyjrzeli się 35 studentom ze Szwecji, którzy polecieli na wymianę do Indii lub środkowej Afryki. Po powrocie w ich mikrobiomie jelitowym odnotowano zwiększoną różnorodność genów antybiotykooporności.


Kawa zmniejsza ryzyko wznowy raka jelita grubego

20 sierpnia 2015, 11:03

Regularne picie kawy zapobiega nawrotom raka jelita grubego i zwiększa szanse na wyzdrowienie.


Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

12 sierpnia 2015, 11:49

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2


Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości

3 sierpnia 2015, 09:04

Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy